Ontwikkelingen - Reisverslag uit Voorschoten, Nederland van Alex Bouwman - WaarBenJij.nu Ontwikkelingen - Reisverslag uit Voorschoten, Nederland van Alex Bouwman - WaarBenJij.nu

Ontwikkelingen

Door: Alex

Blijf op de hoogte en volg Alex

17 Maart 2023 | Nederland, Voorschoten

Het plan is grotendeels nog hetzelfde.

Al vrij snel kwam ik er achter, dat met pensioen gaan langer dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd inhoudt, dat je er naast het pensioen nooit meer bij mag werken. Tegenwoordig is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden en ik ben begin januari pas 61 geworden :O)

Geldt dat ook als ik ga werken voor kost en inwoning en ook nog eens in Spanje?

Om dat uit te vinden heb ik eind januari een "Verzoek Vooroverleg" ingediend bij de belastingdienst. Het antwoord heeft mij verrast. Ik dacht dat er een maximum bedrag aan vast zou zitten, maar omdat ik 80% deeltijd van een 36-urige werkweek (28.8 uur) werk, mag ik voor (40-28.8) 11.2 uur naast mijn pensioen blijven werken. Dat is te kort, want werken voor kost en in woning is doorgaans 25 uur per week.

Verder wil ik de mogelijk openhouden terug te kunnen keren naar Nederland, mocht dat niet anders gaan.

Conclusie: ik kan pas in april 2024 met vervroegd pensioen.

Maar ik wil wel eind mei 2023 op mijn wandelschoenen Nederland verlaten.

Dat wordt dus onderweg mijn vervroegd pensioen aanvragen.

Tot april 2024 moet ik het doen op mijn reservepot.

Daarna wordt het financieel beter, zeker als ik Spaanse belasting resident ben, want dan hoef ik geen premie volksverzekeringen af te dragen.